Gegevens

Welke Gegevens moeten worden opgeslagen?

Een gebruiker die zich bij ons aanmeldt als nieuwe klant krijgt automatisch een klantnummer toegewezen. Dit klantnummer bestaat uit 9 combinaties van cijfers en letters. Een voorbeeld hiervan is FD806598. Elk klantnummer begint met twee hoofdletters gevold door een combinatie zes cijfers. Dit is de syntaxafspraak van het klantnummer, elk klantnummer binnen de organisatie moet bestaan uit dezelfde formatie van hoofdletters en cijfers.

Alle informatie die met deze klant wordt geassocieerd, kan worden opgevraagd door middel van dit specifieke klantnummer. Een voorbeeld hiervan is de volledige naam van de klant, het adres, leeftijd, contactgegevens en betaalgegevens.

Al deze gegevens worden opgeslagen in een database. Deze database heeft de naam ‘’KLANTGEGEVENS’’. Al deze gegevens zijn van belang voor de organisatie omdat door middel van deze gegevens gecommuniceerd wordt met de klant, de klant betalingen aflegt, het product krijgt thuisgestuurd en dergelijke.

Er worden ook gegevens opgeslagen over de verkoopaantallen, de productiesnelheid, de voorraden in het magazijn en dergelijke. Er wordt in een database bijgehouden hoeveel er verkocht wordt van het product, waar de voorkeur ligt qua luxe en in welke regio het meest verkocht wordt. Dit wordt per dag opgeslagen zodat op een zeer nauwkeurige manier kan worden terug gekeken op de verkoopaantallen. Hierbij kunnen filters worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan een zoekopdracht als ‘’aantal verkochte wedstrijdcodes voor de wedstrijd Real Madrid – FC Barcelona op 18-10-2015 onder de vrouwelijke consument’’. Doormiddel van deze zoekmethodes kan gekeken worden waar de pieken en kansen liggen voor de organisatie, maar ook waar de minder sterke punten liggen en waar eventueel verbeterd moet worden.

Om ervoor te zorgen dat er standaardisatie van gegevens plaatsvindt en alle gegevens binnen de gehele organisatie gebruikt kunnen worden in elk systeem, wordt er gebruik gemaakt van een eenduidige notering van de gegevens. Dit gaat door middel van metagegevens. In deze metagegevens staat genoteerd op welke manier de gegevens moeten worden opgeslagen. Een voorbeeld hiervan is het hierboven genoemde klantnummer wat telkens op dezelfde wijze wordt gegenereerd en binnen de gehele organisatie op dezelfde manier gebruikt wordt.

 

De informatie van onze klantenen de daarbij horende bestellingen wordt opgeslagen in verschillende bestanden. Al deze bestanden samen vormen de database met informatie. Al deze informatie wordt gebruikt binnen onze organisatie. Voor bijvoorbeeld het opstellen van een verkoopfactuur aan de klant wordt uit elk bestand de relevante informatie gehaald. Doordat niet alle informatie is opgeslagen in één bestand zal de verkoopfactuur overzichtelijk blijven en worden gegevens niet dubbel genoteerd.

 

HOe ziet het erd diagram van de onderneming er uit?

Welke queries moeten er gebruikt worden?

Definitie van Queries: Met een query (Engels voor vraagstelling) wordt in de informatica een opdracht bedoeld die aan een database wordt gegeven om een bepaalde actie uit te voeren, die ook potentieel gegevens teruggeeft. Per situatie kunnen dus andere queries worden gebruikt. Hieronder zullen enkele voorbeelden worden gegeven.

Enkele queries die gebruikt kunnen worden zouden kunnen zijn:

-          Aan het systeem de opdracht geven om te kijken naar het gedrag van afnemers van wedstrijden bij bepaalde voetbalclubs, of deze wedstrijden meer verkocht worden dan anderen bijvoorbeeld, op termijn zullen hier ook cijfers over beschikbaar worden, wat er op neer zou kunnen komen dat wedstrijden van Manchester United beter verkocht worden als van Roda JC.

-          Daarnaast kan het systeem de opdracht krijgen, om alle klachten te behandelen en te kijken in welke mate deze klachten oplosbaar zijn. Op het gegeven moment kunnen ook hier cijfers uit rollen, waaruit kan worden opgemaakt of er moet worden verbeterd op dit gebied of niet.

-          Op welke dag worden er meer wedstrijden bekeken? Is dit in het weekend of doordeweeks? Deze vragen kan de database onderzoeken, omdat deze veel informatie van de afnemers verzameld heeft. 

Wat doen jullie met big data/marketing intelligence?

Big data is de toekomst, het is voor elk bedrijf essentieel gebruik te maken van big data. Wie dit niet doet blijft achter. Voor Experience Today wordt big data voornamelijk ingezet om de klantrelatie te verbeteren. De klantbeleving moet zo goed mogelijk zijn.

Maar wat is big data of marketing intelligence? Big data staat voornamelijk voor de grote hoeveelheid data die tegenwoordig beschikbaar is. Marketing intelligence betekent in theorie het vertalen van big data. Hoe ga jij als bedrijf met al de beschikbare informatie om.

Experience Today vindt dat big data van groot belang is voor de toekomst van het bedrijf. Hoe gaat Experience Today ervoor zorgen dat zij monopolist blijven op de virtual reality football markt? Hoe blijft Experience Today eventuele concurrentie voor? Maar nog belangrijker, hoe gaat Experience Today ervoor zorgen dat de klant de ultieme beleving krijgt? Dit creëer je door naar de klant te luisteren. Door middel van big data is Experience Today in staat naar de klant te luisteren. Big data is simpel gezegd alles waar jij naar zoekt op het internet, alles waar jij interesse in toont en niet te vergeten ook alles wat je niet aanspreekt. Door deze gegevens samen te bundelen weet jij als bedrijf niks over de personen individueel, maar aan de andere kant alles over de doelgroep. Jij schendt geen privacy, jij weet enkel wat het grootste deel van jou doelgroep wilt, of van jou verwacht. Hierdoor kan je effectief sturen op wat jou klant wil, en deze klant individueel helpen. Hierdoor creëer je een database, met als gevolg dat jij jou klant op de beste manier kan helpen. De vraag die enkel overblijft is hoe Experience Today omgaat met deze informatie, hierbij komen we op de marketing intelligence. Onder marketing intelligence vallen vier stappen. Ten eerste zal de informatie vergaart moeten worden. Dit zal voornamelijk door een externe partij opgepakt worden, omdat Experience Today geen imago schade wil oplopen mocht er informatie uitlekken. Om dit te voorkomen is een externe partij perfect, omdat deze partij het risico draagt en hierin gespecialiseerd is. Vervolgens zal de bestaande informatie getransformeerd moeten worden naar bruikbare informatie. De informatie die beschikbaar komt is grotendeels niet van toepassing op Experience Today. De klant doet meer op internet naast de wedstrijd kopen die de klant wil zien. De klant creëert dan ook informatie die niet van toepassing is voor Experience Today. Nadat de nuttige informatie gefilterd is, zal er bij de derde stap bepaald worden in hoeverre de gefilterde informatie ook te verklaren is. Er wordt geanalyseerd wat er precies met deze informatie bereikt kan worden en wat de kaders hierin zijn. Ten slotte wordt er overgegaan tot activiteit, je past je marketingplan aan en hoopt hierbij jou klant beter te kunnen bedienen. Door kritisch te kijken naar big data ontstaat er uiteindelijk een marketingplan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb